Brandbeveiliging

Defecte elektrische bedrading of aansluitingen, open vuur zonder toezicht en verwaarloosde elektrische apparatuur of gadgets waren in Nederland de drie belangrijkste oorzaken van woningbranden.

Zelfs als je in een flatgebouw woont, moet je beter voorbereid zijn, omdat het moeilijker is om hulp te krijgen. Ook al is je flatgebouw gedekt door een brandverzekering, je moet op alles voorbereid zijn. Het is nog altijd beter om een probleem te voorkomen dan er later mee af te rekenen.

Helaas wordt de noodzaak van brandvoorbereiding soms pas ingezien als het voor veel mensen te laat is. We kunnen zelfgenoegzaam worden en geloven dat “mij dat niet zal overkomen” als we huisbranden niet de aandacht geven die ze nodig hebben, omdat ze geen deel uitmaken van ons dagelijks leven. Ons leven kan in een oogwenk veranderen dankzij een ongeluk in de keuken of zelfs maar de flikkering van een sintel uit de open haard.

Daarom hebben we in het kader van de Maand van de Brandpreventie een lijst samengesteld met suggesties om brandveiligheid woning te verbeten en, mocht er toch een brand uitbreken, de beste manieren om ervoor te zorgen dat iedereen er veilig uitkomt.

  1. Installeer rookmelders.

Branden die meer dan de helft van de mensen in hun huis doden, ontstaan ’s nachts als ze slapen en het meest kwetsbaar zijn. 

Test rookmelders op een veilige plaats.

In Nederland is een rookmelder ook een essentieel onderdeel van de brandveiligheid van huishoudens. Als huizen in brand vliegen, zijn rookmelders vaak het enige dat iedereen buiten schot houdt. Om de waarde en doeltreffendheid van rookmelders in huis te optimaliseren, zijn goede installatie en onderhoud essentieel. Dankzij het alarm van dit apparaat worden mensen gewekt voordat ze door de rook ingesloten of overrompeld raken.

Zorg dat je hieraan denkt als je rookmelders om 3 uur ’s nachts beginnen te piepen om je te waarschuwen voor een lege batterij, want ze zijn cruciaal voor het redden van levens!

Plaatsen om rookmelders thuis te installeren:

– Zorg ervoor dat je rookmelders hebt geïnstalleerd in elke kamer van je huis, inclusief kelders.

– Zorg dat je rookmelders minstens 10 meter van de keuken verwijderd zijn om vals alarm te voorkomen.

– Brandmelders moeten aan het plafond of bij het plafond worden geplaatst.

– Installeer een rookmelder en andere omgevingssensoren in je huis als onderdeel van een uitgebreid beveiligingssysteem. Rookmelders die meldingen naar je telefoon sturen, ongeacht waar je bent, kunnen nu worden geïntegreerd in je smart home.

– De installatie van rookmelders met stroboscooplichten en bedschudders wordt aanbevolen voor mensen die slechthorend of doof zijn.

  1. Houd altijd een brandblusser gereed.

 

Het hebben van een paar brandblussers in je huis kan je helpen kleine vlammen te doven voordat ze de kans krijgen zich te verspreiden en uit de hand te lopen. Klasse A:B:C is de meest populaire blusser, omdat deze brandbare stoffen zoals papier en hout (A), brandbare vloeistoffen zoals vet en olie (B), en elektrische apparatuur (C) dekt.

Tip: brandblusser onderhoud 

Brandblussers voorkomen huisbranden en beschermen gezinnen.

Gewoon een vriendelijke herinnering bij het opbergen van een brandblusser thuis, preventieve methoden omvatten het regelmatig inspecteren van je brandblusser om er zeker van te zijn dat hij geen scheuren heeft, de borgpen op zijn plaats zit, en het handvat niet beschadigd is. Vraag een deskundige of je brandblusser nog gebruikt kan worden als je een van deze zaken constateert. Zo niet, dan moet je een nieuwe aanschaffen.

  1. Zorg voor een brandvluchtplan.

Houd een brandoefening thuis om kinderen de vluchtroutes te leren en het vluchtplan te volgen.

In een oogwenk kan een klein brandje in huis uit de hand lopen. Meestal heb je minder dan twee minuten om je huis uit te komen. Dit is de reden dat in geval van brand het hebben van een goed doordachte evacuatiestrategie levens kan redden. Als je kleine kinderen in huis hebt, moet je voorkomen dat deze brandoefening een spelletje wordt. Het hoeft niet somber en onaangenaam te zijn. Hieronder staan enkele tips voor het maken van een vluchtplan voor huisbrand:

– Er moeten minstens twee uitgangen zijn vanuit elke kamer.

– Controleer altijd of de deuren en ramen die naar buiten gaan gemakkelijk te openen zijn.

– Zoek andere wegen naar buiten (ramen die naar aangrenzende daken leiden, opvouwbare ladders die vanuit ramen op de bovenste verdieping worden ingezet, enz.)

– Bepaal een veilige afstand tussen het gebouw en de opgegeven ontmoetingsplaats.

– Het is altijd beter om de trap of de brandtrap te gebruiken dan een lift als je in een gebouw met meerdere verdiepingen verblijft.

  1. Oefen de brandveiligheid.

Denk bij het oefenen van tips voor brandveiligheid met je gezinsleden zeker aan deze:

– Ten minste twee keer per jaar, met alle gezinsleden aanwezig op alle momenten van de dag en nacht,

– controleren of de deurknoppen warm zijn voordat je ze ontgrendelt

– Deuren achter je sluiten als je haastig weggaat

– Gebruik bij brand de “stop, drop en roll” strategie.

– Om eruit te komen moet je laag bij de grond kruipen, je ogen sluiten en je mond bedekken.

Leer je kinderen bovendien om zich tijdens een brand nooit te verstoppen en hoe ze zelf naar buiten kunnen komen als niemand anders hen kan helpen.

Geplaatst in Geen categorie.