Tijd heeft vleugels en geen teugels

De optimalisatie van het registreren van “ de tijd” heeft altijd al een hoofdrol in de evolutie van de samenleving gespeeld.  De technologie heeft een stadium bereikt waarin zelfs het kleinste contrast enorme kosten met zich mee kan brengen.

We staan voor een nieuw tijdperk in tijdregistratie.  De meest punctuele klokken kunnen miljoenen jaren tikken zonder een slag over te slaan ­­– en de limiet is zeker nog niet bereikt.

Alles kan worden beïnvloed door “de tijd”; van de stockmarkt tot het programmeren van je wasmachine. 

Met tijd en stond gaat men de wereld rond.

Vroeger werd er onder meer gebruik gemaakt van schaduwen van de zon en waterklokken om de tijd te meten; deze bleken ondertussen onbetrouwbaar voor een nauwkeurige tijdregistratie.  Tijdens de middeleeuwen maakten mechanische klokken hun intrede en werd het slingeruurwerk ontwikkeld.

De uitvinding van de mechanische klok bracht o.a. een revolutie teweeg in de zeevaart, omdat deze zeelieden in staat stelden hun lengtegraad in te schatten, en daarmee het tijdperk van ontdekkingen en kolonialisme voedde. Mechanische klokken stimuleerden ook de vooruitgang in de astronomie omdat sterrenkijkers de route van hemellichamen met grotere precisie konden meten.

Tip: https://www.klokkenshop.com/tafelklokken/

Met de uitvinding van de hoofdveer in de 15e eeuw werden klokken voor het eerst draagbaar. Ze werden geleidelijk compacter, totdat in de 17de eeuw er voor het eerst zakhorloges verschenen.  Midden 17de eeuw werd de gebalanceerde veer uitgevonden en toegevoegd aan de balanswielen van de klok, waardoor de nauwkeurigheid nogmaals aanzienlijk werd verbeterd.  Toch bleven slingerklokken tot ver in de 20ste eeuw één van de meest nauwkeurige klokken.

In de jaren 40 werden kwartsoscillatoren en atoomklokken ontwikkeld; kwartsklokken werden in de jaren 60 compacter en goedkoper om te vervaardigen en te produceren dankzij de ontwikkeling van micro-electronica.  Zo werden ze tijdens de jaren 80 ’s werelds meest overheersende technologie in zowel klokken als polshorloges.

Uitgelicht: https://www.klokkenshop.com/wandklokken/

Atoomklokken zijn veel nauwkeuriger dan alle voorgaande tijdwaarnemingsapparatuur en worden gebruikt om andere klokken te kalibreren en om de internationale atoomtijd te berekenen; een gestandaardiseerd civiel systeem”Coordinated Universal Time” is gebaseerd op atomaire tijd.

De tijd baart rozen.

Atoomklokken zullen in de toekomst worden gebaseerd op optische transities.  Er wordt verwacht dat toekomstige klokken kunnen worden verbeterd met een factor van 100 t.o.v. van de huidige horloges.  Er wordt zelfs geëxperimenteerd met Mercury, calcium, aluminium en strontium.  Wie weet wordt er zelfs nog wat onverwachts ontdekt?  De tijd zal het ons leren.

Geplaatst in Blog.