Tuinmeubelen

Een kleurrijke tuin met veel ruimte voor uitgebreide barbecues, zonnen of gewoon relaxen: dat is waarschijnlijk het grootste geluk van iedere natuurliefhebber. Tafels, stoelen, banken en ligstoelen voor in de tuin ondersteunen niet alleen de sfeer van uw paradijs, maar zijn ook uw praktische, comfortabele en ideale vaste metgezellen in alle seizoenen.

Wat zijn tuinmeubelen?

Met tuinmeubelen bedoelen we tafels, stoelen en ligstoelen die qua functionaliteit en materiaal zo zijn ontworpen dat ze geschikt zijn voor buitengebruik. Ze kunnen zowel in de tuin als op het terras als op het balkon worden geplaatst en gebruikt.

Tuinmeubelen kopen: welke materialen zijn er?

Tafels, stoelen, banken en dergelijke voor in de tuin zijn nu van verschillende materialen gemaakt. Als koper heb je keuze te over, want ze hebben allemaal voor- en nadelen. Krijg een overzicht:

 • Tuinmeubelen van kunststof – De klassieker voor de eerste uitrusting of voor het balkon zijn kunststof meubelen. Ze hebben het voordeel dat ze licht, goedkoop en gemakkelijk te onderhouden zijn. Bovendien kunnen ze heerlijk worden gestapeld en in de winter worden opgeborgen. Dat zouden ze moeten doen, omdat de sterke weersomstandigheden plastic tuinmeubelen echt kunnen beschadigen. Stel het niet bloot aan de brandende zon en vraag advies over hoe u het meubilair gedurende een lange periode moet onderhouden.
 • Tuintafels en stoelen van (tropisch) hout – puur natuur en elegantie: alleen tuinmeubelen van hout kunnen dat uitstralen. Bij het kiezen van houten tafels, banken en stoelen voor buiten, dient u ervoor te zorgen dat deze van stevig materiaal zijn gemaakt. Teak, Eucalyptus Bangkirai en Red Meranti zijn bijvoorbeeld bestand tegen zon, regen, sneeuw en storm zonder noemenswaardige schade of aantasting. Ze zijn iets duurder in aanschaf dan plastic meubels. Op de lange termijn is het echter de moeite waard om eerst wat dieper in je zak te graven. Bij het kopen van tropisch hout dient u er immers voor te zorgen dat de meubelen het FSC-keurmerk of PEFC-keurmerk hebben. Alleen zo weet u zeker dat het hout uit duurzame bosbouw is.
 • Metalen tuinmeubelen – Metaal is een bijzonder populair materiaal voor tafels en stoelen die aan alle weersomstandigheden moeten worden blootgesteld. Let er bij het kopen van ijzeren meubelen op dat deze weerbestendig zijn en niet roesten. Bistromeubilair van metaal is bijzonder gebruikelijk. Met hun mediterrane flair brengen ze een fascinerende romantiek in elke tuin of terras.
 • Meubels voor buiten gemaakt van rotan – rotan meubelen voor de tuin zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk en de keuze uit verschillende dessins en dessins is onverslaanbaar. Een bijzonder voordeel is dat ze zeer comfortabel zijn, ook zonder bekleding.
 • Welke soorten terrasmeubilair zijn er?
 • Als u uw tuin wilt uitrusten met meubels, bent u vast en zeker de grote keuze aan verschillende soorten tegengekomen. Van functionele tafels en stoelen tot banken en ligstoelen tot hangmatten en loungemeubels, u vindt alles wat uw hartje begeert in verschillende kwaliteiten en uitvoeringen. Vanwege het grote aanbod aan producten is het vooral belangrijk om voor aankoop een concept of plan te bedenken voor de inrichting van de tuin of het terras. Stel uzelf de volgende vragen:

Wat heb ik eigenlijk nodig?

Over het algemeen kan de vraag naar het belang van de kwaliteit van tuinmeubelen eenvoudig worden beantwoord: het moet altijd de grootste rol spelen bij de aankoop. Aan de andere kant is er de vraag naar het doel. Meubilair dat het hele jaar buiten staat, moet ongetwijfeld van hoge kwaliteit zijn. Als je bij slecht weer ruimte hebt voor accommodatie of op zoek bent naar tafels en stoelen voor in een tuinhuisje, dan speelt de waarde een wat ondergeschikte rol. Desalniettemin: op de lange termijn geniet u langer van hoogwaardige tuin- of balkonmeubelen dan van inferieure. Trouw aan het motto: “Als je goedkoop koopt, koop je twee keer.”

Kun je tuinmeubelen in de winter buiten laten staan?

Of je tuinmeubelen buiten kunt overwinteren is een kwestie van zorg, kwaliteit en materiaal. Meubels van gelakt metaal kunnen bijvoorbeeld ook in de winter gemakkelijk buiten de deur blijven, tafels en stoelen van kunststof, hout of rotan kunnen het beste in de schuur, garage of kelder staan. Wil je bijvoorbeeld je meubelen op het balkon overwinteren, koop dan beschermhoezen voor tuinmeubelen.

Welke eigenschappen en functies hebben tuinmeubelen?

Een goede verzorging is belangrijk zodat de meubelen voor uw tuin of terras zo lang mogelijk kunnen functioneren. Dit hangt af van het materiaal. Hout heeft in principe meer aandacht nodig dan polyrotan, metaal heeft een speciale vernis nodig voor een lange levensduur die roest voorkomt, en plastic wordt goed bediend met speciale plastic zorg. Tuinmeubelen moeten ook voldoen aan esthetische wetten. Tafels en stoelen voor buiten zijn in de regel niet alleen qua materiaal robuuster, maar zien er ook gezelliger uit. Het ontwerp kan gebaseerd zijn op de tuin, persoonlijke smaak en functionaliteit.

Waar moet je op letten bij het kopen van terrasmeubilair?

Als u terrasmeubilair wilt kopen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grootte en stijl passen bij de ruimte waarin u verblijft. Terrasmeubilair is meestal iets uitgebreider dan balkonmeubilair. Een bistrotafel en bistrostoelen passen in een betoverde en overwoekerde tuin, houten meubelen passen in een natuurlijke omgeving.
U kunt tuinmeubelen eenvoudig online kopen vanaf uw pc of u kunt naar een speciaalzaak gaan voor deskundig advies. Voor wie weet wat hij wil, is de selectie op internet ideaal. Voor eerste idee├źn en indrukken, ontwerpmogelijkheden en een overzicht van de verschillende uitvoeringen loont het de moeite om eens een kijkje te nemen op de websites van tuinmeubelleveranciers.

Genoeg ruimte op balkons?

 • Houd er bij het kopen van een stoel rekening mee dat deze naast een voetafdruk van ca. 50 x 65 cm ook een ruimte van 20 – 30 cm erachter nodig heeft.
 • De tafel moet minstens 1 meter breed zijn, zodat u comfortabel kunt eten.
 • Ideaal zou zijn als u nog ongeveer 50 cm ruimte rondom de eettafel heeft zodat u er zonder problemen langs kunt. Mocht de ruimte van minimaal 40 x 40 cm voor een parasol niet meer voldoende zijn, dan kunt u ook gebruik maken van een tuintafel met een ge├»ntegreerde parasolhouder. Een andere mogelijkheid is om de parasol aan de balkonleuning vast te klemmen.
 • Zorg voor wat ruimte voor een grill of een bijzettafel.
 • De beste oplossing voor een klein balkon zijn opklapbare meubels die in een hoek kunnen worden geplaatst om ruimte te besparen.
 • Pas op voor de kleuren:
 • Houd er rekening mee dat donkere tuinmeubelen erg heet kunnen worden in de brandende zon! Meubels van kunststof en metaal worden ook gemakkelijk warm. Een oplossing hiervoor is de lichtgekleurde bekleding, wat natuurlijk ook het zitcomfort aanzienlijk verhoogt. Deze kussens moeten het hele gebied van de zitting en rugleuning bedekken.
 • Een tafelkleed helpt tegen verblindende lichtreflecties en reflecties op het tafeloppervlak.
 • Als u een zeer lichte of gevoelige natuursteenbedekking op uw balkon of terras heeft, dient u er rekening mee te houden dat sommige houtvlekken of -kleuren kunnen wegwrijven, vooral bij regenachtig weer.

Kwaliteit van tuinmeubelen:

Zorg ervoor dat de meubelen waterdicht, UV-bestendig (belangrijk bij kunststof meubelen), gemakkelijk te reinigen, maatvast, kleurvast en stoot- en slijtvast zijn. De naden van met stof beklede banken moeten stabiel en scheurvast zijn.
Bekleding moet wasbaar zijn of in ieder geval reinigbaar. Ze moeten gemakkelijk en zonder wegglijden aan het zitmeubilair worden bevestigd.
Niet-opvouwbare stoelen moeten stapelbaar zijn, zodat ze ruimtebesparend kunnen worden opgeborgen.

Kwaliteit speciaal voor vouwmeubelen:

 • Test de vouwmechanismen! Ligstoelen, stoelen en tafels moeten gemakkelijk te verstellen en stevig op hun plaats zitten. Bij klaptafels moet het tafelblad in uitgeklapte toestand kunnen worden vastgezet.
 • Koppelstukken en verbindingsdelen mogen niet van ijzer zijn maar van roestvrij staal of messing.
 • De lak van de afdichting moet rondom sluiten en mag bij het in- en uitklappen niet worden afgewreven.
 • Om letsel te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de randen schoon zijn en dat er geen schroefkoppen uitsteken.
 • Absoluut proberen te zitten:
 • Kunststof meubelen zijn vaak niet zo stabiel als ze eruitzien. Zorg ervoor dat de rugleuning niet naar achteren buigt, dat de armleuningen zich niet zo gemakkelijk opzij laten schuiven of dat de tafel- en stoelpoten meegeven of zelfs knikken als ze onder druk staan!
 • Bedenk dat de stoelen mogelijk een zware bezoeker moeten kunnen doorstaan! Ook hij moet comfortabel en veilig kunnen zitten.
 • De tafel mag niet wiebelen of zelfs kantelen als u er even op leunt.

 

Geplaatst in Geen categorie.